Cuma, Mayıs 25, 2012

Kitap Tavsiyesi: Ölmeden Önce Keşfetmeniz Gereken 5 Sır

Tüm dünyada bestseller olan özgün adıyla “The five secrets you must discover before you die” yani  “ölmeden önce keşfetmeniz gereken 5 sır” adlı bu kitap, 8 yaşındayken babasını kaybeden Dr. John Izzo’nun hayatı boyunca dolu ve anlamlı bir yaşamı keşfetmeye çalışmasının bir ürünü aslında. Babasının öldüğünde daha 36 yaşında olduğunu belirten ve hayatın aslında ne kadar kısa ve mutluluğu bulmak için ne kadar zamanımız olduğunu hiçbir zaman bilemeyeceğimizi kitabında işleyen Dr. Izzo mutlu bir hayatı yaşamanın sırlarını bunu mutlu olmayı başarabilmiş insanlardan öğrenmemizi tavsiye ediyor.

Bu kitap için yaklaşık 200 kişiyle röportaj yapılmış. Röportaj yapılan bu kişiler 60 ile 106 yaşları arasında olan tanıdıkları tarafından hayatın anlamını ve mutluluğu bulmuş bilge olarak nitelendirilen kişilerden oluşuyor.

Amerika ve Kanada’dan yaklaşık 15bin kişiye danışılarak seçilen bu kişiler kasaba berberinden, öğretmenlere, yazarlardan papazlara, soykırım’dan kurtulanlara kabile şeflerinden CEO’lara, Hıristiyanlara ve Ateistlere kadar çeşitli etnik, kültürel, dinsel, coğrafik ve mesleki gruba ait olup, 18bin yılın üzerinde bir hayat deneyimine sahiptirler.

Bu röportajlarda onlara bir dizi sorular sorulmuş.
-         Size mutluluğu getiren neydi? Pişmanlıklarınız nelerdir?
-         Sizin için önemli olan neydi? Önemli olmasına rağmen öne çıkmayan şey neydi?
-         Hayatınızın ters yüz olmasına sebep, farklılık yaratan konular nelerdi?
-         Neyi çok daha önceden öğrenmeyi isterdiniz?

Kitap 4 ana bölümden oluşuyor, ilk bölüm bu kişilerin nasıl seçildiği ve araştırma metodolojisi hakkında,  ikinci bölüm bu bilge kişilerden öğrenilen 5 sır, üçüncü bölüm bu sırları hayatımızda nasıl pratiğe dökebileceğimiz ve son bölüm ise             “sizden genç olanlara, dolu ve anlamlı hayatı bulmada vermeniz gereken tek cümlelik tavsiye olsa, ne söylerdiniz” sorusuna verilen en iyi cevapların bir listesi.

Tabi bu röportajlardan öğrenilen en önemli şey sırları bilmenin yeterli olmadığı ve neyin önemli olduğunun keşfetmenin bir aciliyeti olduğudur. Bu sırları belki bilerek belki bilmeden keşfetmiş ama hayatlarında kullanmış insanlar, o yüzden onları diğerlerinden ayırıyoruz! Aciliyet diyoruz çünkü zaman hızla akıp gidiyor.!

Ayrıca John İzzo’nun da vermek istediği mesajı gibi bilge biri olmak için yaşlanana kadar beklemek zorunda değiliz, her yaşta hayatın sırlarını keşfedebiliriz. Ama önce yapmamız gereken bu kitabı ve içindeki eşsiz yaşamları okumamız sevgili takipçiler..

Sırları merak edenler için söylüyorum, adı üzerinde “sır” bu şimdilik benimle yazar arasında ve ben sırlarımı paylaşmam…  :)


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder